TOTS LLEGIM EN VEU ALTA


Voltant per la xarxa hem trobat la web de l'Estudi de teatre Helena Munné que ofereix formació específica en lectura en veu alta. Generalment, aquesta disciplina es treballa com una part de la formació integral dels actors i de les actrius, però la directora d'aquesta escola de teatre la considera extensible a qualsevol àmbit professional o de la vida diària i, per això, n'ofereix també la formació a part. Us transcrivim, a continuació, un fragment d'un text que des del Certamen de lectura en veu alta compartim plenament. Podeu  llegir el text complet a: www.helenamunnestudideteatre.com

"Per un actor/actriu és molt important dominar la lectura en veu alta. Alhora que ha de projectar la seva veu perquè el missatge arribi al públic, l’execució del text ha de ser la més exacta possible per poder transmetre les intencions i matisos que suggereix el text.

Per què no ha de ser de vital importància la lectura en veu alta en altres àmbits professionals?

És molt important que els nens i joves aprenguin com es llegeix en veu alta.

És molt important aprofundir en la lectura en veu alta i també en les exposicions davant d’un públic, en ocasions llegides, en ocasions memoritzades.

Freqüentment se li dona més importància a llegir ràpidament una paraula darrere una altra deixant de banda el ritme i els matissos dels textos. Un exemple. Si comparem el nivell d’exigència a l'hora de llegir música amb la lectura en veu alta dels nostres idiomes veurem que en l’àmbit musical és molt més alt. No n’hi ha prou amb llegir més o menys el que indica la partitura. S’ha de ser exacte. En canvi, molt sovint, en tenim prou amb què algú no s’entrabanqui a l'hora de llegir un text. Encara que el missatge no hagi arribat del tot.

Des de l’experiència com a formadors d’estudiants que volen esdevenir actors/actrius ens adonem que aprofundir en la lectura en veu alta pot ajudar a qualsevol persona a la comprensió i a la transmissió d’un text." [...]